Hodowla trzody chlewnej
Sporo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, lecz należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest potrzebnie do hodowli, które choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i mnóstwo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach żąda od hodowcy zaangażowania gigantycznych środków finansowych niemniej jednak również olbrzymiej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niestosowne warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niezwykle starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niezwykle istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, które dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezwykle ważne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niezwykle istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, które dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezwykle ważne są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki stosownemu dziennemu żywieniu ,dzięki stosownym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.